El govern posa en marxa una oficina per facilitar l'accés als fons europeus | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Pla general del conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, i la consellera delegada d'ACCIÓ, Natàlia Mas, en la presentació de l'Oficina Next Generation. Imatge del 15 de novembre de 2021 (Horitzontal) 4640#Agencia ACN

El govern posa en marxa una oficina per facilitar l’accés als fons europeus

  |   Novetats

El Punt. Ofereix assessorament a les empreses que presentin projectes, sobretot pimes. Es vol obtenir el 20% dels Next Generation que corresponen a l’Estat.

El Departament d’Empresa i Treball, a través d’Acció, acaba de posar en marxa l’Oficina Next Generation per a l’assessorament empresarial a l’hora d’accedir a aquests instruments financers que va habilitar el Consell Europeu per impulsar la recuperació dels efectes de la pandèmia i per establir canvis substancials en el model productiu.

Segons va explicar ahir el conseller d’Empresa, Roger Torrent, el propòsit és que, del volum total que rebrà l’Estat espanyol per destinar-los a projectes empresarials, un 20% correspongui a Catalunya: “Volem maximitzar el retorn d’aquests fons europeus cap a les empreses catalanes; ens hi va el futur i ens hi deixarem la pell”, va subratllar Torrent.

Del total del paquet europeu, de 750.000 milions fins al 2026, a l’Estat li corresponen uns 140.000 milions. El conseller va retreure al govern espanyol que hagi presentat a la Comissió Europea les seves propostes “sense tenir en compte els governs amb competències pròpies com el de Catalunya”, que reclama la cogestió, ja que aquests diners, “per sentit comú” –va dir Torrent–, s’han de gestionar “des de la proximitat i el coneixement de la realitat empresarial catalana”, atenent a “la complexitat d’aquests instruments financers”.

Natàlia Mas, directora general d’Indústria i consellera delegada d’Acció, va detallar entre les funcions de l’oficina Next Generation identificar projectes que encaixin en les convocatòries obertes i notificar a les empreses les oportunitats d’interès de manera proactiva a través d’un servei digital i personalitzat d’alertes, ja que “no hi ha una finestreta única per accedir-hi ni un calendari clar”, va aclarir Mas. La nova oficina, que incorporarà deu professionals que s’afegiran a l’equip d’Acció implicat en aquesta tasca, també assessorarà les empreses, amb especial atenció a les pimes, sobre l’enfocament dels projectes, les acompanyarà en els tràmits i farà formació i col·laborarà en l’articulació de consorcis i cerca de socis per a les convocatòries que requereixin projectes en grup.

Finalment, a més de l’obertura d’una delegació a Madrid per accedir millor als ministeris, com que les convocatòries europees no financen el 100% dels projectes, la nova oficina mantindrà una coordinació intensa amb l’àmbit financer, com ara l’ICF i Avalis. En l’últim any, Acció ha rebut prop de 1.130 projectes de 728 empreses, algunes de les quals ja han estat seleccionades.

Passaport abans que restriccions

El conseller de Salut, Josep M. Argimon, va assegurar ahir que Catalunya prioritzarà l’ús del “passaport Covid” abans d’aplicar noves restriccions per fer front als contagis. Després de presentar a l’Assemblée Nacionale francesa la guia clínica per tractar la Covid persistent, Argimon va dir que confia que no calgui imposar noves restriccions ni en aforaments ni en horaris per frenar els contagis i que “abans de prendre mesures restrictives es pensarà en l’extensió del certificat digital”. Sobre el passaport Covid, va afirmar que espera tenir “molt aviat” el pronunciament del Comitè Científic Assessor. El conseller creu que els contagis a Catalunya creixeran encara “com a mínim dues o tres setmanes”, però que caldrà veure quin impacte té aquest progrés en el sistema sanitari.