Blog

El Cap d’Any més apagat

  |   Novetats
El Punt. Les restriccions per evitar la propagació del virus desllueixen la darrera nit de l’any i rematen una època negra per a la restauració i l’oci nocturn. En una nit com la d’avui, el sector feia 5.000 euros de mitjana de calaix.

ha pressa perquè arribi, d’una vegada per totes, la nit que ha de liquidar l’any 2020. Com si hi hagués alguna regla no escrita que assegurés que el 2021 serà millor, el fet de canviar de calendari es presenta com un presagi de temps més pròspers. L’any de la pandèmia ha posat al límit la capacitat de resistència de la societat i ha colpejat amb duresa una colla de sectors econòmics que trigaran a recuperar-se de la sotragada. La restauració i l’oci nocturn es troben dins el grup dels principals perjudicats per les misèries que es deriven de la crisi sanitària. El final d’any solia ser època fèrtil per fer negoci però aquesta vegada arriba sense expectatives i amb la contundència d’una nova garrotada.

La Federació d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) ha xifrat en 1.400 milions d’euros les pèrdues derivades de la reducció dels horaris als bars i restaurants fins a l’11 de gener. L’entitat calcula que la mesura afecta 35.000 locals, amb unes pèrdues de 40.000 euros de mitjana, un 30% de les quals ja s’havien consolidat el 28 de desembre per l’acumulació de festius no aprofitables. L’associació preveu unes pèrdues de 1.000 euros en un dia normal, 2.000 euros en festius i vigílies, 4.000 euros en diumenges i “festius forts” i fins a 5.000 euros en la nit de Cap d’Any. Als 1.400 milions de pèrdues, s’hi sumen els perjudicis dels locals d’oci nocturn: 210 milions a raó de 3.000 locals i 70.000 euros de mitjana.

El comitè tècnic de Protecció Civil va decidir dilluns mantenir les restriccions ja establertes per Nadal i no incrementar-les per Cap d’Any, com s’havia especulat. D’aquesta manera, el toc de queda es manté a la una de la matinada per al dia 1 i els sopars del dia 31 poden ser d’un màxim de 10 persones de dues bombolles diferents. Malgrat que al final el Procicat optés per no endurir les restriccions, el sector de la restauració i l’oci nocturn denuncia que el perjudici no té marxa enrere. “El Cap d’Any capitalitza el 20% de la facturació total d’aquestes festes”, va manifestar el secretari general de la Fecasarm i cap dels serveis jurídics de l’entitat, Joaquim Boadas. “Considerem totalment arbitrària, temerària, irresponsable, desproporcionada, discriminatòria i contraproduent la restricció horària imposada, ja que multiplicarà les celebracions sense cap control ni mesures de seguretat en detriment dels locals legals i segurs”, va advertir. La patronal va demanar un allargament fins a les dues de la matinada de l’horari de tancament dels locals de restauració per Cap d’Any. Pel que fa al toc de queda, la Fecasarm creu que hauria de ser només de les tres a les sis de la matinada.

L’entitat va recordar que, segons dades del Ministeri de Sanitat, el 87% dels brots notificats els darrers mesos a tot l’Estat provinents de l’àmbit social han tingut l’origen en reunions familiars i d’amics, mentre que només un 0,6% han tingut origen en la restauració. La Fecasarm s’ha mostrat molt crítica amb la Generalitat i l’ha acusat d’“arruïnar” els sector de la restauració, imposant restriccions arbitràries, ineficaces, desproporcionades i contraproduents.

La ciutat de Barcelona donarà avui la benvinguda al 2021 amb unes campanades que es podran seguir des dels 10 districtes i amb un espectacle de focs artificials visible des de la major part de la ciutat, llançat per la Pirotècnia Igual. Coincidint amb les 12 campanades que marcaran el final del dia 31, a l’inici de l’any nou es llançaran 12 palmeres brillants al cel.

 

 

 Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Més informació ACEPTAR
Aviso de cookies