Blog

El Black Friday es consolida i obre la campanya de Nadal

  |   Novetats

El Punt. Aquest divendres se celebra una jornada comercial de grans descomptes. Molts establiments, sobretot grans, s’han avançat al ‘divendres negre’ i tota la setmana fan rebaixes de fins al 70%.

Un any més, Catalunya, amb la capital Barcelona al capdavant, inicia la campanya de Nadal amb l’anomenat Black Friday, el divendres dia 25, una tradició dels Estats Units que se celebra l’endemà del dia d’Acció de Gràcies i que consisteix en el fet que les botigues fan grans descomptes als seus clients. Aquest any es creu que agafarà una embranzida molt forta gràcies a les campanyes de publicitat que fa setmanes van començar i a les vendes per Internet i ofertes on line. Grans vendes gràcies a un fenomen que fa cinc anys ni existia.

Milers de botigues, sobretot del centre, hi participaran i moltes, per arrodonir-ho, allargaran els descomptes com a mínim fins l’endemà, dissabte 26. Però algunes grans cadenes justament ahir ja van començar els descomptes especials. Cadenes de roba, d’electrodomèstics, agències de viatges, concessionaris de cotxes, empreses de teatre, companyies aèries… “El petit comerç, sempre a remolc dels grans, no pot no fer els descomptes del Black Friday. S’ha d’apuntar al carro sí o sí i a més la publicitat ens va molt bé”, explica Àlex Goñi, president de Pimecomerç, que alerta: “Tot i que creiem positiu no quedar-nos al marge d’aquest esdeveniment, el Black Friday d’un sol dia, com es fa als Estats Units, té un sentit, però allargar els descomptes una setmana és una altra cosa”, i recorda que molts establiments ja estan anunciant “rebaixes del 70%”.

Goñi tem que, com ja ha passat amb les rebaixes, “les grans cadenes acabaran per carregar-se també el Black Friday. Ja es van carregar les rebaixes avançant les promocions quan no tocava, després amb el dia sense IVA… i ara també desvirtuaran el Black Friday”, diu, i lamenta que tot això no acabi “desorientant el consumidor, que ja no entén res”. Recorda que abans les rebaixes servien per treure’s de sobre el producte de la temporada que no s’havia venut, però que ara això ja ha passat a la història.

Dies de màxim consum

Com va passar l’any passat, també aquest any el Black Friday donarà el tret de la campanya de compres dels regals de Nadal, una campanya que tindrà com a dies més forts la setmana del pont de la Puríssima, quan estaran obertes les botigues (el dimarts 6, dia de la Constitució, i el dijous 8, la Puríssima) i els diumenges 11 i 18 de desembre. Diverses enquestes asseguren que el 57% de les compres de Nadal es fan, precisament, abans del 15 de desembre.

El Black Friday, tot i que fa quatre dies ningú n’havia sentit a parlar, ja s’ha consolidat al nostre país. A partir del 2012 i la liberalització de les rebaixes, sobretot a l’Estat espanyol, aquesta festa dels descomptes va començar a treure el cap tímidament fins arribar a l’any passat, que ja estava totalment establerta. Amb l’excusa que les rebaixes ja quasi no tenen sentit per la liberalització comercial, el sector, que sap que des que va començar la crisi el 2007 el consumidor busca per sobre de tot els millors preus, s’aferra a qualsevol excusa per fer descomptes.

“Una diferència amb els Estats Units, però, és que allà és un sol dia amb descomptes molt grans i aquí els botiguers que ho fan allarguen els descomptes tota la setmana, cosa que frena el marge de benefici dels petits comerciants, que no tenen tant de marge com les grans cadenes, les veritables beneficiades d’aquest invent”, assegura Albert Vinyals, professor de l’Escola Superior de Comerç i Distribució.

Un estudi realitzat per American Express, baròmetre de les tendències en les compres, indica que els ciutadans de l’Estat espanyol gastaran aquest any un 6% més. El 39% dels ciutadans de l’Estat aprofitaran el Black Friday per fer les compres de Nadal. El 72% de les compres es faran amb targeta de crèdit.

…i Ciber Monday i Giving Tuesday

Les modes dels Estats Units s’estan imposant amb molta força. El Halloween ja no té marxa enrere i sembla que el Black Friday tampoc. Però aquesta moda dels americans d’etiquetar-ho tot sembla que no s’acaba mai perquè després del divendres negre celebren el Ciber Monday, que vol dir que les botigues fan grans descomptes pel seu canal en línia. Aquest any se celebra el dia 28 de novembre, és a dir, el primer dilluns després del Black Friday i el cas és que moltes botigues d’informàtica allargaran els descomptes uns quants dies. Potser per compensar, entremig de tant consum s’han inventat la jornada del Giving Tuesday, que se celebrarà el 29 de novembre. Aquest és un dia per ajudar les entitats socials.

Avançar els descomptes perjudica el petit comerç

El 28% dels botiguers creuen que l’any passat els va anar malament. Els clients es bolquen a comprar el dia dels descomptes i consumeixen menys en els dies següents, quan comença la campanya de Nadal.

El petit i mitjà comerç és molt crític amb la celebració del Black Friday, perquè considera que “fa que disminueixin les vendes de Nadal”. Segons l’enquesta sobre la salut del comerç (ESCO), elaborada per l’Escola Superior de Comerç i Distribució (Escodi), el 28% dels comerciants de proximitat opinen que l’últim Black Friday els va perjudicar.

Els botiguers creuen que el “divendres negre” nord-americà va fer que l’any passat molts consumidors avancessin les compres de Nadal aprofitant que els preus estaven més baixos i això va propiciar que molts botiguers es veiessin obligats a seguir amb preus rebaixats per captar públic, cosa que els va fer baixar el marge de benefici. Aquesta jornada d’importació nord-americana, doncs, només hauria beneficiat les grans cadenes, que tenen marge per rebaixar preus i no notar-ho.

“A la llarga, el Black Friday pot acabar sent molt perjudicial per al comerç de proximitat, que perd l’important marge de benefici que representen les vendes de Nadal”, assegura Albert Vinyals, doctor en psicologia, expert en psicologia del consumidor i professor a l’Escola Superior de Comerç i Distribució. Per Vinyals, el principal inconvenient és que “aquesta festivitat comercial coincideix amb l’inici de la campanya de Nadal, que, de mitjana, suposa el 20% de la facturació anual del sector del comerç”. Vinyals creu que “fer unes rebaixes prèvies al Nadal pot fer que es desplomin els marges de benefici” i que molts comprin al novembre o al gener.

I d’això és del que es queixen els petits i mitjans comerciants. Segons l’enquesta ESCO sobre la salut del comerç, durant la campanya de Nadal de l’any passat el 32% dels comerciants van dir que els havien disminuït les vendes; un 33%, que s’havien mantingut, i un 35%, que les havien incrementat. Això no obstant, i quan es parla de marges comercials, la conclusió dels comerciants és que “continuen sense créixer al mateix nivell que les vendes”. La immensa majoria dels petits i mitjans comerciants, un 63%, van dir que durant la campanya de Nadal de l’any passat van mantenir els marges comercials; per a un 27%, van disminuir, i tan sols per a un 10% van augmentar. Quan es parla de beneficis, els números també són clars: tan sols un 27% dels petits i mitjans comerços en van obtenir. El 38% van mantenir els beneficis i per a un 35% van disminuir. Això sí, el 42% dels enquestats van percebre una millora en els ànims de compra dels clients.

Les perspectives de cara a la campanya de Nadal d’aquest any, en canvi, són molt bones. Així ho considera el president de PimeComerç, Àlex Goñi, que assenyala que el sector té “molt bones impressions”. Aquestes bones sensacions es tenen per tres motius, diu: “Perquè estem contractant, perquè sembla que la gent té la sensació que ha aixecat el cap pel que fa a la crisi i, finalment, perquè veiem que la gent té moltes ganes de comprar. L’alegria del Nadal s’ha recuperat.”Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Més informació ACEPTAR
Aviso de cookies