Blog

Chacón reclama més finançament per a la recuperació econòmica

  |   Novetats

La Vanguardia. “El punt feble és que no tenim prou finançament” per fer fronta la recuperació des de la Generalitat, es va lamentar ahir Àngels Chacón, consellera d’Empresa i Coneixement, durant la conferència i el col·loqui que va pronunciar en el marc del Barcelona Tribuna que organitzen La Vanguardia, l’AED i la Societat Econòmica Barcelonesa d’Amics del País. Chacón, que va reclamar més recursos al Govern central, va fer una conferència telemàtica amb el títol “Catalunya en pausa: com ens reactivem”. En la xerrada telemàtica va destacar que serà més necessari que mai augmentar “la despesa pública”.

Chacón va arrencar la seva intervenció amb l’advertència que pot produir-se un rebrot, la qual cosa perjudicaria encara més la situació. Segons el seu parer, el primer que s’ha de fer és un diagnòstic del moment actual per després presentar les alternatives. La consellera va explicar que després del xoc d’oferta inicial com a conseqüència de la pandèmia ara ens enfrontem a un xoc de demanda per “la disminució del poder adquisitiu”.

Per encarar la recuperació, Chacón va explicar que Catalunya parteix d’una bona base amb centres tecnològics, un ecosistema digital i altres actius. “S’ha produït una desindustrialització a Catalunya però ha estat un fenomen global”, va reflexionar.

Preguntada específicament per la crisi de Nissan, la consellera, que ahir va participar en una comissió al Parlament sobre la qüestió, va insistir que des de Govern parlem de “deslleialtat” perquè l’empresa no ha volgut ni escoltar les ofertes que li ha fet la Generalitat perquè es mantinguessin a la Zona Franca. “És molt difícil que vulguin continuar treballant a Catalunya perquè és una decisió global”, va assenyalar. Tot i així, Chacón va assegurar que és un sector immers en moltes incerteses però la indústria de l’automoció té “futur” a Catalunya.

En el debat i col·loqui posterior va aparèixer també una altra oportunitat per a l’economia catalana en la possible “relocalització” d’activitats que hi pot haver als països occidentals, com va explicar el professor d’Economia i Finances d’Iese i director del Centre del Sector Públic i Privat, Xavier Vives. Chacón va reconèixer que és un element important i a tenir en compte.“Alguns fabricants s’estan plantejant buscar proveïdors locals”, va detallar la consellera. Durant la part més dura de la pandèmia, quan es van tancar les fronteres, alguns fabricants van tenir dificultats a l’hora de continuar produint perquè molts dels components venien d’Àsia.

La consellera és la responsable també del comerç i el turisme. Sobre el turisme, Chacón va dir que malgrat les molèsties que representa per a alguns ciutadans Catalunya no pot renunciar als ingressos que li venen per aquesta activitat. En relació amb el comerç, la consellera va insistir que calculen que al voltant d’un 30% dels establiments “tindrà moltes dificultats per continuar amb l’activitat”.

El professor Vives, després de coincidir en la necessitat d’una despesa pública més alta en el moment present per reactivar l’economia, va advertir que tardo d’hora hi haurà d’haver una consolidació fiscal i que és incerta la forma com es gestionarà. “Amb la recuperació passada no hi ha hagut consolidació fiscal, amb la qual cosa no hem estat preparats per al següent xoc, que ha estat ara”. Miquel Roca, president de la Societat Econòmica Barcelonesa d’Amics del País, va indicar que l’ajuda vindrà d’Europa.

El fòrum d’opinió Barcelona Tribuna no ha deixat de celebrar-se durant la pandèmia originada pel coronavirus, encaraque ha canviat el format pel debat en línia. La presentació ahir va anar a càrrec de Miquel Roca, mentre que l’acte va ser moderat per Ramon Rovira, periodista i columnista de La Vanguardia. En el col·loqui, a més de Xavier Vives, hi va participar el subdirector de La Vanguardia Manel Pérez. El debat va tenir lloc ahir i es va poder seguir pels webs de La Vanguardia i de Barcelona Tribuna.

El futur depèn d’avui

La consellera Àngels Chacón va assegurar que Catalunya i també Europa es troben actualment en un acruïlla. “El que fem ara determinarà el futur”, i va insistir que cal aprofitar que Catalunya continua sent un territori molt industrialitzat. “Estem hipotecant a les futures generacions per molts anys”, va insistir la consellera. Després d’insistir que és bo que hi hagi ajuts públics per als que estiguin en una situació complicada, Chacón va afirmar que “no oblidem que qui genera recursos és l’economia productiva” i per això vareclamar cuidarla. La responsable d’Empresa en la Generalitat va advertir també dels riscos de l’augment de l’endeutament públic que es donarà en els propers mesos i anys. Van ser les reflexions finals de Chacón davant una recuperació que no sembla tan ràpida com es va pensar inicialment. Va avisar del perill de les solucions excessivament simplistes. El professor Xavier Vives va dir que sembla que la recuperació en V serà en realitat en U, i va advertir del risc que pugui ser en W.

 Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Més informació ACEPTAR
Aviso de cookies