Bars, restaurants, gimnasos i residències, amb passaport | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Bars, restaurants, gimnasos i residències, amb passaport

  |   Novetats
El Punt. El govern amplia l’ús del certificat de vacunació per evitar restriccions més dures. Si la mesura rep l’aval judicial, entrarà en vigor divendres. S’ampliarà a altres sectors si les dades empitjoren.

Amb la sisena onada pràcticament picant a la porta dels hospitals, el govern ha decidit exigir el passaport Covid per accedir als serveis de restauració en interiors, als gimnasos i també als visitants de les residències de gent gran. És una primera mesura per evitar afectar directament aquests sectors amb nous límits d’aforaments o d’horaris que, si és validada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, ja entrarà en vigor aquest divendres.

La Generalitat és conscient que es tracta d’una mesura jurídicament delicada, que ja ha estat tombada al País Basc recentment, però confia que tiri endavant perquè hi veu una clara necessitat pel risc epidemiològic. La portaveu del govern, Patrícia Plaja, es mostra convençuda que divendres entrarà en vigor perquè la petició que es farà avui al TSJC inclou informes tècnics i es basa en criteris epidemiològics que en demostren la necessitat. Catalunya es troba en una situació de risc alt, amb una incidència creixent que requereix més mesures. “El govern havia defensat que només s’ampliaria l’ús del certificat si la incidència amenaçava determinats sectors i activitats amb noves restriccions que obliguessin a fer limitacions d’aforament o modificar horaris o suspendre activitats. Doncs tornem a ser en aquest punt”, corrobora Plaja.

A més, el govern sosté que “el passaport Covid no fa obligatòria la vacunació”, ja que aquest document –que a Catalunya es pot aconseguir mitjançant el servei La Meva Salut– també pot servir per acreditar que s’ha passat la malaltia en els últims sis mesos o que es disposa d’una prova negativa efectuada en les últimes 48 hores. Amb tot, s’accepta que pot ser una mesura que fomenti noves vacunacions. Catalunya té ara un 74,8% de vacunats (un 83,9% sobre la població de 12 anys o més) i la franja amb menys adhesió (un 70%) és la compresa entre els 20 i els 34 anys.

Les terrasses, exemptes

Quan entri en vigor, el passaport Covid s’haurà d’ensenyar només per accedir a l’interior dels restaurants. Les terrasses i espais oberts en quedaran al marge i els seus usuaris, encara que no tinguin el passaport, podran entrar ocasionalment als establiments, sempre amb mascareta, si tenen necessitat d’utilitzar algun servei interior, com ara els lavabos.

Pel que fa a l’aplicació a les residències, únicament es farà a les de gent gran, ja que es tracta de la població més vulnerable a la Covid, i les de discapacitats en quedaran al marge. La mesura s’aplicarà únicament als visitants, no als treballadors, però no serà una barrera per impedir que els no vacunats accedeixin a aquests espais: sempre hi haurà la possibilitat que se’ls faci un test d’antígens ràpid abans d’accedir-hi.

La mesura tindrà una vigència de quinze dies, però és possible que n’acabin sent més si la situació es complica, com apunten les previsions. Això suposaria aplicar també el passaport a altres sectors, com el cinema, els teatres i altres activitats a l’interior, abans d’aplicar noves mesures, que ara mateix no es plantegen.

No caldrà la tercera dosi

Les persones de més de 70 anys que encara no tinguin la tercera dosi inoculada podran fer servir igualment el passaport Covid si acrediten que en tenen dues, segons aclarien ahir fonts de Salut. Almenys, de moment. Grècia, per exemple, ha decidit fer caducar els salconduits de les persones de més de 60 anys si no s’han posat la dosi de reforç i demana a la resta d’estats europeus que facin el mateix.

Una primera barrera per a una situació delicada

El certificat de vacunació ja és vigent a Catalunya des del 7 d’octubre, quan el TSJC en va avalar l’ús per entrar a l’oci nocturn en interiors. A principis d’aquest mes, el Procicat va ampliar-ne l’aplicació, a petició del govern, a banquets i celebracions en hotels i restaurants amb pista de ball interior. Amb l’ampliació anunciada ahir, s’obre la porta a continuar exigint aquest document per a altres activitats, com ara en la cultura i els espectacles, sempre que la justícia no hi posi traves i que la situació dels contagis continuï empitjorant, com apunten els models predictius que té Salut damunt la taula.

El govern té clar que la tendència a l’alça de la pandèmia és “preocupant” i que l’increment de casos s’està notant en el sistema sanitari, amb un augment de les visites a l’atenció primària (dilluns n’hi va haver 3.000 més que dilluns de la setmana passada) i també dels ingressos als hospitals.

La incidència és “molt alta” en els infants, el grup d’edat que no es pot vacunar, i també s’està enfilant en el grup d’entre 30 i 49 anys. Catalunya va tornar a registrar més de 1.000 contagis nous diaris de Covid, un fet que no passava des de la setmana del 21 d’agost.

La restauració vol que també s’apliqui a altres sectors

El gremi de Barcelona ho veu un “mal menor” per no introduir de nou restriccions d’horaris i aforaments. Amb l’experiència de mesos de tancament i de restriccions d’horaris i aforaments, el sector de la restauració i l’hostaleria entoma com “un mal menor” la demanda de l’executiu català d’estendre l’ús del certificat Covid per entrar als seus establiments, a més dels gimnasos i les residències de gent gran. El director del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, va demanar que la mesura, pendent del que dictamini el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), s’ampliï a més sectors per no “criminalitzar exclusivament la restauració”, posant d’exemple “els centres comercials, establiments amb degustació o equipaments culturals”. Aquesta és una demanda que també comparteix la Federació Intercomarcal d’Hostaleria, Restauració i Turisme, que agrupa 46 gremis, que al seu compte de Twitter va preguntar quina informació tenia el Departament de Salut per no demanar cap certificat per “anar de concert amb milers de persones, al cinema, al teatre, a un escape room”. De fet, aquesta és una demanda que també havien fet altres col·lectius com ara el Col·legi Oficial d’Infermeres de Tarragona que la portaveu del govern, Patrícia Plaja, ja va deixar entreveure que es podria estendre a altres activitats d’interior, però més endavant en funció de l’evolució epidemiològica.

La mesura “no entusiasma” i l’agafen amb “resignació”, va admetre Pallarols, ja que consideren que el certificat Covid és la moneda de canvi i la substitució de les restriccions d’horari i d’aforament, que consideren “completament inassumibles” en aquests moments. I més tenint en compte que les properes setmanes s’estarà en plena campanya de Nadal i “els sopars d’empresa són irrenunciables i totes les estratègies s’han d’orientar a fer-ho possible”, hi va afegir Pallarols. La intenció del gremi és ajudar els establiments a poder implementar els mecanisme de control com ja es fa als locals d’oci nocturn.

Un cop comprovat que l’evolució de la pandèmia ha tornat a desmentir aquells que donaven per superada la crisi econòmica i provoca que “aquest malson sembla no tenir fi”, Pallarols veu la implantació del certificat com una iniciativa per “incentivar forçosament la vacunació”. Però també va admetre que per fer-ho possible “les restriccions als no vacunats han de ser molt elevades”.

També va criticar la ministra Carolina Darias per apostar encara per la fórmula de restriccions horàries i d’aforament, que són “demolidores en termes econòmics”, quan hi ha percentatges de vacunats superiors al 90% en moltes franges d’edat, va assegurar Pallarols.

Exigir-lo a empleats de residències

Tant l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) com la Coordinadora de Familiars de Residències 5+1 també van demanar ahir que s’exigeixi el certificat Covid a tots els professionals de les residències, com es farà amb les visites, en un moment en què la pauta completa de vacunació entre els treballadors és del 93,7%. L’ACRA va recordar que el certificat era una mesura amb “àmplia acceptació” al sector i que hauria de permetre “anticipar-nos a un possible empitjorament de la situació pandèmica”, va dir la directora general, Montserrat Llopis.