Campanya estival i procés de reactivació desigual al sector turístic de Catalunya | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Campanya estival i procés de reactivació desigual al sector turístic de Catalunya

  |   Novetats

ConfeCat. Desenvolupament desigual pel que fa a la reactivació de la indústria turística al país, corroborant unes expectatives més positives en les destinacions de sol i platja i muntanya que pel que fa a les destinacions urbanes.

La Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració de Catalunya, ConfeCat, ha fet públiques les conclusions del seu informe en relació a les expectatives de la temporada estival, així com, de les dades de reactivació del sector d’allotjament turístic de Catalunya. La informació recollida confirma un desenvolupament desigual pel que fa a la reactivació de la indústria turística al país, corroborant unes expectatives més positives en les destinacions de sol i platja i muntanya que pel que fa a les destinacions urbanes.

En aquest sentit, per províncies i zones turístiques, la campanya estival i la reactivació del sector es presenta de la següent forma:

GIRONA

Costa Brava Alt Empordà

Molt bones expectatives pel que fa a la campanya estival. Les reserves del sector s’han reactivat de cop, tant pel mes de juny com pels mesos de juliol i agost. En aquest sentit, la majoria d’establiments que estaven tancats atesa la situació de pandèmia reobriran les seves portes entre l’1 i el 15 de juny.

Costa Brava Centre

Hi ha confiança en millorar els resultats del 2020 i poder allargar la temporada. Juny continua funcionant amb incertesa, però les reserves de juliol i agost van augmentant positivament tot i que, destaca la manca de moviment setmanal de turisme internacional. Pel que fa a la reactivació del sector, pràcticament el 100% dels establiments ja estan oberts.

Costa Brava Sud – Lloret de Mar i Blanes

En aquesta zona de la Costa Brava continuen molt pendents de la capacitat de mobilitat i del grau de vacunació dels mercats emissors, atenent que depenen principalment del visitant internacional. En cap cas s’espera arribar al volum d’ocupació del 2019. No obstant, les expectatives referents al mercat nacional són bones, però clarament insuficients per omplir totes les places hoteleres. Pel que fa a la reactivació dels establiments, la majoria dels hotels preveuen la seva obertura al voltant de Sant Joan, tot i que algun hotel petit pugui obrir abans per aprofitar els caps de setmana. – Ciutat de Girona La previsió per a la campanya estival és semblant a la de 2020, amb major afluència de clients del centre d’Europa i, a l’espera del visitant britànic a partir del mes de setembre. Les reserves que es produeixen són d’última hora i per estades curtes. La reactivació va evolucionant al pas que ho fan les restriccions i, sobretot, els mercats emissors. Existeix confiança en que la reactivació del tràfic aeri comportarà l’obertura de tots els establiments hotelers, malgrat que de moment tant sols estan oberts el 60%.

Pirineu de Girona – Ripollès i Cerdanya

Les expectatives de cara a la temporada d’estiu són altes atenent que el 2020 aquesta zona va tenir una molt bona temporada, malgrat que enguany es considera que no serà igual atenent les possibilitats de poder viatjar a l’estranger. Confiança en una bona activitat a partir de mitjans de juliol i tot l’agost. En aquest zona, el 95% dels establiments hotelers estan oberts. En el cas de la Cerdanya el mes de maig és tradicionalment la temporada més baixa. La cancel·lació de molt esdeveniments esportius fa que el mes de juny es presenti molt fluix. – Interior de la Selva Amb bones expectatives a l’espera de com evoluciona el sector. Actualment el 100% dels establiments ja estan oberts. – La Garrotxa Perspectives molt positives com una de les destinacions preferides per el turisme de proximitat, seguint la tendència de l’estiu de 2020. En aquests moments el 95 % dels establiments ja estan oberts.

TARRAGONA

Costa Daurada / Terres de l’Ebre / Interior

En aquesta zona es té confiança en que el turisme familiar funcioni durant la temporada estival i s’arribi al 65% d’activitat en relació a l’any 2019. Pel que fa a la reactivació del sector, el 100% dels Càmpings ja es troben oberts des de finals del mes de maig. Els apartaments turístics preveuen un mes de juny amb el 90% d’establiments oberts i un juliol amb el 100% obert. En quant als establiments hotelers, el 65% estaran oberts i, a partir del mes de juliol s’anirà obrint fins al 90%/100% en funció de la reactivació dels mercats emissors.

LLEIDA

Pirineu i Val d’Aran

Les expectatives d’activitat són molt bones per a tot el període estival i tardor i, es preveu que el 100% de les empreses estiguin actives al juny

Ciutat de Lleida

A la ciutat de Lleida les expectatives més positives estan posades a mitjans de setembre, mes en el que es preveu que s’activin el 100% de les places.

BARCELONA

Barcelona ciutat

Es viurà un estiu dolent, millor que l’estiu de 2020 que va ser inexistent, però lluny de les xifres d’ocupació que poden marcar la recuperació o que serien normals per aquesta època a la ciutat de Barcelona. La mobilitat continua molt afectada, condicionant greument l’arribada de visitants internacional, principal client per a la ciutat. Tot plegat, molt condicionat per l’evolució de població vacunada i les decisions que es vagin prenent vers a facilitar la mobilitat internacional. El turisme MICE continua molt afectat i, en aquest sentit, no es preveu normalitat en aquest segment fins febrer de 2022. Pel que fa a l’activació del sector, actualment el 42% aproximadament dels hotels ja estan oberts, amb una ocupació que oscil·la entorn al 30%. S’espera que a mitjans d’estiu estiguin oberts el 50% / 60% dels establiments. El sector hoteler de Barcelona ha perdut en aquests 15 mesos prop de 2.100 milions d’euros. En aquest context, el 65% aproximadament dels treballadors continuen encara en ERTO (sobre 35.000) i els preus hotelers s’han vist greument afectats durant l’any 2020 amb caigudes d’entre el 50% i el 60%

Costa Barcelona – Maresme

En aquesta zona s’esperen ocupacions bastant baixes en els primers mesos de l’estiu (juny/juliol), on difícilment s’arribi al 30%. A partir del mes d´agost, setembre i octubre es confia en un notable increment que pot arribar a superar el 50/60% de l´oferta allotjativa. En quant a l’activació del sector, es preveu que el cap de setmana del 18 al 20 de juny de 2021 pugui ser l´inici de l´activitat de la major part d´establiments a l´Alt Maresme (Calella, Pineda de Mar, Santa Susanna i Malgrat de Mar).

Costa Barcelona – Sitges

Aquesta zona està especialment preocupada i pessimista pel que fa a la campanya estival de 2021. Pel que fa a la reactivació hotelera, es nota principalment els caps de setmana, amb molt poca activitat de diumenge a divendres i, amb un turisme de negocis inexistent.