Alerta pels efectes de la crisi energètica en les empreses | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Barcelona. Gasolina. El litre de gasolina 98 ja supera els 2 euros en algunes benzineres.  Preus rècord dels carburants

Alerta pels efectes de la crisi energètica en les empreses

  |   Novetats
El Punt. La Cambra de Barcelona reclama ajuts directes o excepcions fiscals i recorda el dèficit que té Catalunya en renovables. Al·lega que la situació s’ha tornat insostenible per a moltes empreses.

Si la butxaca dels consumidors ha notat en els darrers mesos l’augment de la factura de serveis com el gas i la llum o la pujada incontenible del preu de la gasolina, a les empreses la situació és insostenible. Així ho considera la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca, que ahir va comparèixer per reclamar ajuts directes o excepcions fiscals per pal·liar l’escalada de preus de l’energia. Segons el seu parer, cal que, de la mateixa manera que es va fer un esforç per ajudar el teixit productiu quan va esclatar la pandèmia, ara s’ajudi l’empresariat. “La situació ha arribat a uns nivells insostenibles per a moltes empreses, sobretot les petites i mitjanes”, va dir Roca, que va afegir que l’alternativa a aquesta situació no poden ser els combustibles fòssils, sinó una aposta per l’energia neta. Quin és el problema, segons la presidenta de la cambra? Que Catalunya està en una situació vulnerable a causa del dèficit de renovables i la baixa sobirania energètica. Va recordar que el percentatge de producció elèctrica provinent d’energies netes és d’un 19,8%; molt lluny del 36,4% europeu i encara més del 44,6% a l’Estat.

En la mateixa línia, el grau de sobirania energètica de Catalunya va ser del 33,9% el 2019, molt lluny del 40,5% dels cinc països més avançats d’Europa, malgrat la presència de centrals nuclears. Roca va reclamar que s’aposti per posar un límit al preu de la llum i finançar les pèrdues de les operadores, en cas que hi siguin, o deslligar el preu del gas del càlcul de la tarifa elèctrica. De la seva banda, ahir el ministre de Presidència, Fèlix Bolaños, va anunciar una “imminent” baixada del preu de la llum, el gas i la benzina”, però sense determinar com i que es preveu es faci efectiva durant el consell de ministres del dia 29, un cop s’hagin pres mesures en el Consell Europeu dels dies 24 i 25.

La cambra va presentar l’estudi dels indicadors de progrés i benestar (IPB) a Catalunya i, segons l’informe, es constata una forta recuperació del PIB per capita de l’economia catalana en els últims tres trimestres del 2021, que a finals de l’any es va situar en un 2,9%, inferior als nivells precovid. Per Roca, aquest indicador no dona una visió total de la situació en què es troba Catalunya, que, per exemple, mostra diferències importants amb els països europeus en aspectes com ara la despesa en recerca i desenvolupament o el desplegament d’energia neta. D’altra banda, la desigualtat econòmica a Catalunya en termes relatius amb els cinc països més rics de la Unió Europea no ha augmentat des de l’inici de la covid, però sí que hi ha un increment moderat de la pobresa durant el 2020, tot i els ajuts econòmics desplegats. L’estudi conclou que l’impacte de la crisi va ser asimètric segons els grups socials, i va afectar especialment els joves i també les dones.

En aquest sentit, la cambra reclama que es garanteixin “sous dignes” per fer front a la conjuntura actual i revertir la desigualtat social. L’ens aposta per apujar salaris “de manera equilibrada” però no en línia amb l’IPC mensual sinó buscant alternatives que comportin un esforç també per a les empreses. Una altra dada que no s’ha recuperat és la del consum privat per capita, que en el tercer trimestre del 2021 era un 5% inferior en relació amb l’últim del 2019.