Blog

imatge 1

A la recerca del turista més exclusiu

  |   Novetats

El Punt. Minoritaris.  La demarcació de Girona es promociona en països d’on provenen turistes amb una capacitat econòmica alta com ara el Japó, Cora del Sud, Israel i els EUA. Una representant del Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació acaba de tornar d’un viatge promocional al Japó i Corea del Sud. És el primer cop que aquest ens de promoció turística visita aquests dos països llunyans, d’on, cada cop més, surten turistes que arriben a la demarcació gironina aprofitant, normalment, la seva estada a Barcelona. Encara en són pocs si es compara amb el nombre de ciutadans francesos, alemanys i britànics que des de fa anys visiten les comarques gironines. Es tracta, doncs, d’un mercat minoritari, com el nord-americà i l’israelià, però amb una important capacitat econòmica, que es mesura per la seva despesa mitjana a la destinació on viatgen. En són un exemple els 310 euros diaris de mitjana –un 8,2% més que el 2018– que es deixen els turistes procedents dels EUA, així com els 472 euros diaris que es pot arribar a gastar el turista japonès. Una mitjana diària que està molt per sobre dels 185 euros que es gasta el turista internacional de Catalunya.

En un context en què el sector turístic gironí aposta cada vegada més per la qualitat més que no pas per la quantitat, fer promoció en aquests països tan diferents i allunyats entre si per captar aquest tipus de turista és una oportunitat que no es pot deixar perdre. No es tracta de mercats prioritaris, però la seva projecció de cara als propers anys, amb un creixement d’un 30% a curt termini, és molt important. És en aquest sentit que es fa la promoció de l’oferta turística de productes i serveis d’alta gamma i de luxe.

L’últim cas és el del Japó i Corea del Sud, on el club Unique Premium del Patronat de Turisme s’ha reunit amb uns 170 agents de viatges i operadors turístics d’agències especialitzades en viatges de luxe, així com amb una de les principals companyies aèries que operen vols directes entre Seül i Barcelona. Establiments hotelers de quatre i cinc estrelles, que són els que acostumen a escollir els turistes asiàtics quan viatgen, i activitats i experiències exclusives, com per exemple sortides amb veler, així com serveis complementaris, configuren l’oferta d’alta gamma que s’ofereix a les agències asiàtiques que organitzen els viatges. Amb una despesa mitjana diària de 472 euros, entre els seus interessos principals hi ha l’art, la cultura, la gastronomia i els paisatges.

Turista occidental

Una acció promocional similar a la que s’ha dut a terme al Japó i a Corea es va fer la primavera passada als EUA. Aquest mercat minoritari, però occidental, també està en alça i té l’avantatge que el turista nord-americà està molt avesat a viatjar. En aquella ocasió, les trobades es van fer en ciutats com ara Atlanta, San Francisco i Dallas. Els turistes nordamericans acostumen a viatjar per lliure i a estar ben informats del que trobaran a la seva destinació.

Encara més recentment, però, destaca l’acció promocional duta a terme pel Patronat de Turisme a Israel, fa poc més de quinze dies, per donar a conèixer i divulgar l’oferta turística, específicament cultural i d’activitats a la natura, de la Costa Brava i el Pirineu de Girona. De fet, explicava llavors el Patronat que durant la jornada els assistents –representants d’agències i prescriptors de mitjans de comunicació es van interessar, com és habitual, per localitats i espais amb vestigis jueus, com ara Girona, Besalú i Castelló d’Empúries, i rutes i itineraris en parcs i espais naturals protegits de les àrees de l’interior i del Pirineu de Girona. Segons les dades de què es disposen, el mercat israelià està creixent a un ritme anual del 15% a escala internacional, i això està lligat a una economia pròspera, a l’augment de l’interès per viatjar i, també, a l’auge del mercat digital. Una altra característica del turista israelià és el fet que sovint viatja en grup i tria paquets combinats que inclouen també natura  i cultura.

Mercat asiàtic. Triangle dalinià, gastronomia i compres

Els turiste japonesos visiten la demarcació ho fan ara en excursions d’un sol dia, sobretot interessats pels museus del triangle dalinià i els pobles medievals, així com per l’oferta gastronòmica. Són uns turistes que més aviat defugen el sol l i la platja, tot i que demanen allotjarse prop del mar. Aquest factor facilita que sigui un mercat que permet desestacionalitzar el turisme, un dels grans reptes del sector, ja que només el 35% dels turistes viatgen fora de l’època estival. Pel que fa als turistes sud-coreans, s’interessen sobretot per la cultura de la destinació i les compres. Segons l’Agència Catalana de Turisme, registrat un creixement molt important en els darrers cinc anys i, atès que ha augmentat la connectivitat aèria amb Barcelona, s’espera que aquesta tendència continuï a l’alça. A l’hora de tractar xifres de visitants, la Fundació Dalí, per exemple, va registrar durant l’any passat al Museu Dalí la visita de 5.600 japonesos, 6.100 xinesos i 9.600 coreans. Al Castell Gala-Dalí de Púbol, les xifres baixen: 140 japonesos, 90 xinesos i 48 coreans. I, finalment, a la Casa Museu Salvador Dalí de Portlligat, hi van accedir 730 japonesos, 590 xinesos i 1.250 coreans.

Mercat Israelià. Explorar el passat jueu a la demarcació

Fins a 9.228 visitants procedents d’Israel van passar pel Museu d’Història dels Jueus de Girona durant l’any passat, segons consta en la Memòria del Patronat. Representen el nombre més important de visitants estrangers, seguits pels nord-americans, que van ser comptabilitzats com a 7.089. De tota manera, cal tenir en compte que els EUA són els segons amb més proporció de població hebrea. Al davant seu, només hi ha els visitants d’origen català. Les dades de visitants són semblants també en municipis com Besalú, on del total de visites rebudes l’any passat els israelians ocupaven el quart lloc pel que fa al nombre de visitants, seguits pels nord-americans, en cinquena posició.

Mercat nord-americà. El creixement més important de l’últim any

El turista nord-americà és un client sofisticat que viatja per motivacions especials com el turisme d’aventura, el turisme esportiu o el turisme enogastronòmic, destaquen des del Patronat, i recorden que la Costa Brava té una bona oferta en aquest sentit, tot i que encara no està situada en la ment del consumidor. Altres dades indiquen que Catalunya és la principal destinació dels nord-americans a l’Estat espanyol, amb una quota de mercat del 46%. De fet, a escala catalana, les dades dels primers nou mesos d’aquest any indiquen que el turista procedent dels EUA se situa en quarta posició, darrere de França, el Regne Unit i Itàlia, i amb el creixement interanual més alt de tots, amb un 8,9%.Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Més informació ACEPTAR
Aviso de cookies